Contact Conacul Törzburg

Conacul Törzburg
Sat Bran, str. Sextil Pușcariu,
nr. 3, Jud. Brașov
+4 0722 721 724
reservations@torzburg.ro
Harta

 

Poiana Brașov

Poiana Brașov

Poiana Braşov

Şi eu, ca mulţi oameni, am avut greşita impresie că Poiana Braşov este o destinaţie turistică de iarnă şi că aici poţi numai să schiezi şi să te bucuri de ceea ce zăpada şi pârtiile au de oferit. Nimic mai greşit! Poiana Braşov are un potenţial turistic mult mai mare şi este accesibilă turiştilor în orice anotimp. Trebuie să recunosc că şi eu am ajuns pentru prima dată în Poiană într-o iarnă şi prima amintire care mă leagă de acest loc este evident una plină de zăpadă. Ramurile brazilor atârnau sub greutatea unei zăpezi albe şi imaculate. Parcă aici era mai albă decât oriunde. Pârtiile mişunau de oameni. Totul era în mişcare şi în alertă. Am rămas fascinată de această lume care mi se desfăşura în faţa ochilor. De schiat nu ştiam să schiez (nici până în ziua de azi nu am învăţat), dar a fost de ajuns să privesc schiorii ca să ştiu că m-am îndrăgostit de acest loc altfel.

Credeam că Poiana Braşov este o zonă moartă în celelalte anotimpuri, dar m-am înşelat amarnic. Aveam să descopăr mulţi ani mai târziu ca această zonă poate fi vizitată şi vara la fel de bine sau primăvara. Nu pot să vă recomand un anotimp anume. Fiecare are farmecul lui. Parcă de fiecare dată când revin aici descopăr că pădurea arată altfel, ca natura se aude altfel.

La Poiană se poate ajunge foarte uşor cu maşina din Braşov. Dar farmecul cel mai mare este să descoperi Poiana Braşov la pas. Să îi admiri fiecare traseu, să ai timp să zăboveşti şi să respiri natura pură şi vese care te înconjoară. Şi că tot veni vorba de mersul pe jos de aici se poate ajunge după ceva efort şi mers pe munte la cabana de pe masivul Postăvaru. Priveliştea pe care o ai de pe Postăvaru nu se poate descrie în cuvinte. Trebuie să mergi acolo ca să vezi cu ochii tăi minunea care ţi se desfăşoară la picioare (cabana se află la o altitudine de 1600 m). Cel mai tare este dimineaţa. Niciodată nu mi-am băut cafeaua într-un loc mai frumos şi cu o privelişte mai minunată decât aici. Efortul pe care l-am depus la urcare a meritat din plin. Postăvaru este genul ăla de masiv care te face să vrei să revii aici de fiecare dată. Pentru cei care sunt mai comozi există şi varianta de a ajunge aici cu maşina.

Pentru cei care sunt mai familiari cu muntele şi care sunt fani ai drumeţiilor există un traseu numit Pietrele lui Solomon. Trebuie să recunosc că aici nu am ajuns încă, dar presupun că este ceva asemănător cu Cetăţile Ponorului din Apuseni. Drumul este greu. Un urcuş pe munte, pe o potecă îngustă, înconjurată de vegetaţie şi stânci golaşe care parcă se încălzesc la soare. Când ajungi în vârf însă poţi spune cu mâna pe inimă că ai toată lumea la picioare. Priveliştea care ţi se desfăşoară în faţa ochilor merită fiecare pas făcut pe cărăruia care suie pe muntele stâncos.

Dacă vrei să rămâi mai aproape de pământ şi să vezi altceva în Poiana Braşov, recomand biserica de lemn Sf. Ioan şi Peştera Valea Cetăţii. Biserica este una asemănătoare celor din Maramureş. Am rămas profund uimită de stilul de construcţie, interior mic, turla înaltă, lemn, şindrilă, exact contrar obiceiurilor locului. Dacă ne uităm în jur, în Braşov, predominante sunt bisericile fortificate. Cumva însă şi-a făcut loc această superbă bisericuţa aşezată într-o poieniţă de la poalele Postăvarului, înconjurată de brazi semeţi care îi ţin strajă zi şi noapte. O minunăţie de lăcaş de cult care sparge barierele zonei în care se află. Aici liniştea sufletească se combina perfect cu cea spirituală pentru a te transpune într-o altă lume, una de vis, simplă, unde timpul are răbdare şi vremurile trec leneşe. Timpul are răbdare şi în Peştera Valea Cetăţii. Aici lucrurile se mişcă cu încetinitorul, formaţiunilor carstice luându-le câteva sute de ani să iasă la iveală. Peştera nu este mare, dar este spectaculoasă şi se bucură de o acustică desăvârşită. Dacă aveţi ocazia să ajungeţi aici când se organizează concerte de muzică clasică şi jazz, o să vă bucuraţi din plin de ceea ce are de oferit peştera.

Una peste alta, Poiana Braşov este o zonă montană care le poate oferi turiştilor o mulţime de posibilităţi de relaxare. Pe mine mă surprinde de fiecare dată plăcut. Şi dacă nu ajungi aici iarna, chiar se merită să încerci să descoperi şi altceva decât pârtiile de schi. Nu sta pe gânduri şi încearcă să descoperi natura care te înconjoară şi priveliştile pe care aceasta ţi le oferă. Poiana Braşov este un punct turistic important pe harta României, un punct turistic care are un loc special în inima mea şi la care revin cu drag ori de câte ori am ocazia.

Articol scris de: Andreea – Toud

Fotografie – Pure Romania

No Comments

Post A Comment