Contact Conacul Törzburg
 

Cabana Curmătura, Piatra Craiului

Cabana Curmătura, Piatra Craiului

Curmătura

Curmătura e o cabană la poalele munţilor Piatra Craiului. E departe pentru călătorul care nu e obişnuit cu muntele şi cu potecile şi aproape pentru cei care merg pe munte. Spun asta pentru că drumeţia pentru un iniţiat e de cam o oră şi 30 de minute, din drum şi până la cabană.

La Curmătura poţi ajunge numai pe poteci. Sunt mai multe care leagă drumul dintre Râşnov şi satul Măgura de acest loc. Cea mai cunoscută porneşte chiar de la Fântâna lui Botorog, un loc de nădejde, unde vei găsi mereu apă proaspătă şi bună. Mai sunt câteva care pornesc din drum, dar de dincolo de Prăpăstiile Zărneștilor (un alt loc minunat de văzut) şi mai e şi un drum forestier, impracticabil pentru maşini, dar mai prietenos pentru drumeţii începători.

Poteca principală porneşte agale prin pădurea de foioase şi urcă pieptiş până spre o zonă cu poieni. Drumul nu-i uşor, dar e plăcut. De îndată ce ajungi la luminiş îţi recapeţi energiile căci o minunăţie de munţi ţi se arată. Din poieni se vede falnică întreaga creastă a masivului Piatra Craiului. E un spectacol pe care nu îl uiţi multă vreme. E frumos vara, dar să vezi ce frumos e iarna.

Traseul spre Curmătura este unul foarte sigur iarna, riscul de avalanşă este foarte mic. Traseul continuă prin poieni vreme de vreo 20 de minute. Apoi ajungi din nou în pădure. De data aceasta o pădure de foioase amestecată cu cea de conifere. După încă vreo 20 de minute, dai de Curmătura, o cabană mică, de lemn, aşezată deasupra poienilor şi pădurii de conifere, la poalele masivului. Vara te întâmpină o mulţime de turişti, florile colorate din ferestre, nişte câini mari şi leneşi şi panorama munţilor Piatra Craiului care te ademenește să porneşti la drum.

Iarna nu vei găsi decât liniştea şi albul zăpezilor mari. Cabana Curmătura e primitoare şi mereu caldă. În sezonul cald, dacă ajungi în prima parte a zilei, vei mai găsi plăcintă cu brânză de vaci. E fantastică, îţi vei aminti mereu de ea şi când te vei mai duce în Piatra Craiului te vei duce şi pentru această plăcintă. Cabana Curmătura e faimoasă pentru plăcinta cu brânză. În ultimii 4 ani am trecut măcar o dată pe la Curmătura şi plăcinta a fost mereu la fel de bună.

Curmătura e locul ideal pentru primele plimbări pe munte, traseul nu e greu, e sigur şi peisajele sunt memorabile. Mai târziu, după mai multe ieşiri pe munte, drumul tău trebuie să continue spre creste. Piatra Craiului e un loc de poveste. De sus, din creastă, vei vedea Munţii Bucegi şi tot culoarul Rucăr Bran. De sus, ai o senzaţie de apropiere de orice. Îmi imaginam în copilărie munţii pe care îi cutreiera Heidi şi parcă acum aveam şansa să păşesc şi eu pe ei. Deşi primele case erau la 2 ore de alergat, parcă erai lângă ele, parcă aceşti munţi răsăreau undeva aproape de vatra satului.

Traseul de creastă e foarte frumos. Urcuşul până sus şi coborârea sunt abrupte, se fac în zone stâncoase sau pline de grohotiş, însă efortul merită pe deplin.

Dacă drumurile te poartă spre Bran şi simţi că vrei un pic mai mult, mai multă natură şi mai mult aer curat, mergi până în Zărneşti sau până în Peştera şi intră pe traseele spre Curmătura, îţi vor mângâia sufletul.

Ar mai fi de zis că acest loc e darnic, îţi dă din liniştea lui şi asta te va încărca mult.

Articol scris de: Alexandru – Pure Romania

Fotografie – Pure Romania

No Comments

Post A Comment