Contact Conacul Törzburg
 

Castelul Bran

Castelul Bran

Castelul Bran – între mit și istorie

O vizită la Castelul Bran

Toată lumea știe câte ceva despre Dracula, personajul renumit din cartea lui Bram Stocker, care a avut un ecou remarcabil. Ceea ce nu știe toată lumea este că de fapt Castelul Bran este locul care l-a inspirat pe scriitor. În descrierea lui Bram Stocker există detalii care indică faptul că într-adevăr Castelul Bran este izvorul de inspiraţie „. . . chiar pe buza unei prăpăstii înfricoşătoare. . . cu despicături adânci acolo unde există filoane de argint, unde râurile formează vârtejuri în chei adânci ascunse în inima pădurii „.

Adevărul este că Bram Stocker nu a fost niciodată în România și şi-a construit întreaga poveste inspirându-se din cărți și imagini care îl descriau pe Vlad Dracul (Ţepeş) și din povestirile despre castelul Bran. Personajul său este clădit după istorisirile despre Vlad Ţepeş și cruzimea sa. El obișnuia să execute oamenii care nu respectau legile prin metode brutale.

Când ajungi în satul Bran vei descoperi un amestec de realitate și mit. Vei găsi Castelul Bran, vei vedea toate cărțile și documentația istorică, dar vei găsi, de asemenea, o mulțime de suveniruri cu vampiri și scene sângeroase.

Trebuie ştiut că într-adevăr Castelul Bran (Törzburg în germană), cunoscut și sub numele de Castelul lui Dracula, este un punct de reper al României. Este situat în localitatea Bran, un sat vechi de lângă Brașov (la distanţa de 30 km de acesta).

Istoria Castelului lui Dracula a început în 1377; pe atunci, era o cetate nouă de piatră ridicată în satul Bran. Acest loc a fost cunoscut în această epocă datorită Ordinului Teutonic numit Dietrichstein. Cavalerii teutoni au rămas în această regiune până în anul 1226. Au construit această așezare fortificată din lemn numită Bran pentru a apăra Transilvania. Făceau parte din ordinul numit – „Ordo domus Mariae Sanctae Theutonicorum Hierosolimitanorum”.

Castelul Bran a fost terminat în 1388. A avut un rol dublu, de așezare de apărare, dar și de punct vamal. Pericolul otoman era iminent în acea perioadă, iar Castelul Bran a dobândit o importanță majoră ca punct strategic de apărare. Așezarea Bran a început să se dezvolte în paralel cu noua cetate de piatră. Castelul Bran se bucura de o poziționare strategică, fiind situat pe drumul ce uneşte Transilvania cu Țara Românească. Acest avantaj strategic a conferit noii clădiri o importanță politică majoră.

Istoria Castelului Bran este legată de Vlad Ţepeş (domnitorul Valahiei). După ce acesta şi-a pierdut tronul, Iancu de Hunedoara (voievodul Transilvaniei) l-a a sprijinit pe Vlad Ţepeş, să ajungă domnitorul Țării Românești, răspunzător pentru protejarea drumului strategic dintre Țara Românească și Transilvania. Acesta este motivul pentru care Vlad Țepeș este legat de Castelul Bran și de istoria sa.
În timpul primei domnii, Vlad Ţepeş a fost un aliat al locuitorilor din Transilvania din Bran și Brașov, luptând împotriva otomanilor. În timpul celei de-a doua domnii a cucerit cetatea Bran și a ucis mulți sași.

Castelul Bran a făcut parte din Imperiul Habsburgic și Austriac între secolele al XVII-lea şi al XIX-lea, menţinându-şi importanța în tot acest timp. În 1836 Castelul Bran și-a pierdut importanța strategică și militară, deoarece frontiera dintre Țara Românească și Transilvania a fost modificată. În 1920, după ce a devenit parte a proprietăților Familiei Regale din România, a fost restaurat. Astăzi Castelul Bran este deschis publicului larg.

Dacă veniţi la Bran în mod sigur veţi trăi o experiență frumoasă. Este o experienţa minunată să treci prin apropierea munţilor pentru a ajunge în acest loc adăpostit între stâncile pe care se înalţă Castelul Bran. Parcă trăieşti vremurile vechi când ajungi lângă el. Construcția imensă realizată din piatră este vizibilă de la câțiva kilometri distanță și devine mai mare cu fiecare metru care te aduce mai aproape de el. Când ajungi în curtea mare, parcă retrăieşti epoca medievală și simţi spiritul lui Dracula veşnic viu. Nenumăratele buticuri care vând suveniruri și antichități amplifică acest sentiment. Este extraordinar cât de mare pare castelul din acest loc. Călătoria continuă când începi să te plimbi în Grădinile Castelului Bran. O poartă mare de lemn te lasă să pătrunzi în interior. Aici, între copaci, poţi vedea clădirile auxiliare ale castelului. Un drum de piatră te ajută să urci pe stânca impresionantă pe care este construit castelul și să intri. Atmosfera medievală devine și mai autentică. Camerele mici, scările înguste, zidurile înalte, curtea interioară și miresmele, toate te fac să simți epocile de mult apuse.

Ascultând informațiile ghidului și ajungând în armonie cu locul care îşi șoptește povestea – devii inspirat. Aceasta este ideea de fapt; Castelul Bran are puterea de a inspira. Vei fi sigur de aceasta când vei realiza că acest loc rămâne viu în mintea ta, chiar și după mulți ani.

Fiind născut și crescut în această zonă, într-un oraș situat nu prea departe de castel, am avut privilegiul să îl văd de la o vârstă fragedă. Prima dată când am fost aici, totul părea enorm; Castelul Bran era ceva inimaginabil. Aveam doar cinci ani, cred. Acum am impresia că este un loc impunător, care te copleșește. Castelul Bran este un loc interesant, cel puțin pentru că are puterea de a te face să înțelegi melanjul încântător dintre mit și istorie.

Articol scris de: Alexandru – Pure Romania

Fotografie – Pure Romania

No Comments

Post A Comment