Contact Conacul Törzburg
 

Brașov

Brașov

Braşov

Brașovul este genul acela de oraş de care te îndrăgosteşti la prima vedere. Este imposibil să nu poposeşti aici o dată şi apoi să nu mai revii. Parcă te trage ceva înapoi şi te îmbie să descoperi tot ceea ce acest minunat oraş are de oferit. Numit şi oraşul de la poalele Tâmpei, Braşovul are ceva aparte, ceva care te prinde în mrejele lui şi te face să nu mai vrei să pleci de aici.

Ceea ce m-a frapat pe mine la Braşov este aerul de cetate medievală pe care încă îl păstrează. Poate acesta este secretul cu care Braşovul îşi atrage turiştii. Pe mine m-a fermecat instant. Or fi străduţele înguste şi pavate cu piatră sau imensa Biserica Neagră care veghează peste centru oraşului, o fi protecţia pe care muntele i-o oferă sau pur şi simplu localizarea lui sau or fi toate acestea împreună cele care fac din Braşov un oraş în care vrei să te pierzi zile în şir.

Am avut ocazia să văd Braşovul în mai multe ipostaze ale lui. Am ajuns aici şi vara şi iarna. Şi pot spune cu mâna pe inimă ca în fiecare anotimp oraşul are multe de oferit. Centrul, Piaţa Sfatului, este atracţia turistică numărul unu. Aici, pe lângă Biserica Neagră, clădirea primăriei şi multe case şi magazine care par că au încremenit în timp, poţi găsi multe terase, frumos aşezate în piaţă, unde te poţi răcori. Şi, credeţi-mă pe cuvânt, când spun că vara, chiar şi aici, la poalele muntelui, ai nevoie să te răcoreşti. Eu am ales ca prim punct de oprire Biserica Neagră. Răcoarea care te îmbrăţişează atunci când îi treci pragul te face să îţi doreşti să zăboveşti cât mai mult aici. Biserica este mare, impunătoare, cu pereţi masivi şi un stil arhitectural deosebit. Dacă ai noroc şi prinzi un concert de orgă, aşează-te pe una dintre bănci şi lasă-te purtat pe aripile muzicii. Mie mi-a trebuit ceva curaj să ies din biserică pentru că ştiam că afară mă aştepta un soare arzător şi o căldură înăbuşitoare. Dar asta se întâmplă când nu calculezi bine timpul şi ajungi în oraş pe la amiază. Seara lucrurile se schimbă total. La adăpostul răcorii, oamenii ies în piaţă şi socializează. Atunci am avut ocazia să văd adevărata faţă a Brașovului. Când oamenii mişună pe străzi. Majoritatea turişti, mulţi străini, se bucură deopotrivă de aerul curat de munte şi de frumuseţea oraşului.

Iarna lucrurile stau altfel. Oraşul este îmbrăcat de o plapumă albă de zăpadă, pufoasă. Turiştii nu mai sunt în număr atât de mare, majoritatea alegând pârtiile de schi din apropiere. Am avut ocazia minunată să petrec în Braşov un Revelion. Nu sunt eu genul care tremură într-o piaţă la un concert, dar am zis să o fac şi pe asta. Nu am regretat alegerea făcută decât din punct de vedere al frigului. Atunci am ajuns la concluzia că cel mai bine este să vizitezi acest oraş fie primăvara, fie toamna. Pe principiul nici prea-prea, nici foarte-foarte. Faptul că Braşovul este un oraş de munte îşi spune cuvântul. Aici iarna este frig. Nu că eu nu aş veni tot dintr-un oraş de munte, dar parcă aici am perceput totul la un alt nivel.

Una peste alta, Braşov este un oraş cultural extraordinar. Zeci de concerte şi evenimente au loc în fiecare an. Dacă ajungi aici în timpul unui astfel de eveniment, nu îl rata. Şi nu rata nici plimbările lungi pe străduţele înguste, printre casele vechi şi colorate. Aici zidurile şi porţile vechi îţi şoptesc fragmente de istorie. Este suficient să le priveşti în tăcere şi fiecare îţi va dezvălui povestea lor. Nu ai nevoie de ghid. Da frâu liber imaginaţiei şi lasă-te purtat de străzi ca să poţi descoperi cu adevărat Braşovul. Secretul este că nu doar clădirile frumoase din centru trebuie văzute, ci, mai degrabă, străduţele laterale, casele şi bisericile care constituie oraşul frumos numit Braşov.

Articol scris de: Andreea – Toud

Fotografie – Pure Romania

No Comments

Post A Comment