Contact Conacul Törzburg

Conacul Törzburg
Sat Bran, str. Sextil Pușcariu,
nr. 3, Jud. Brașov
+4 0722 721 724
reservations@torzburg.ro
Harta

 

Mănăstirea Bran

Mănăstirea Bran

Mănăstirea Bran

Din Bran apuci drumul spre Rucăr şi pe prima Vale, pe Simon mergi tot înainte, cam 8 km. Undeva pe Vale, după ce ai făcut câţiva km, un drum o apucă spre stânga, spre versantul care mărgineşte valea spre răsărit. Drumul urcă până pe culme unde e aşezat şi Schitul Bran.

Aici ne-a plăcut priveliştea. Locul e înalt şi îţi dă posibilitatea să vezi de sus toate satele dinspre Piatra Craiului: Ciocanu, Şirnea, Măgura şi Peştera. Dincolo, se vede Masivul Piatra Craiului. Am în minte apusul pe aceste semeţe culmi. O lumină blândă, caldă, inundă tot platoul. Aproape că nu poţi privi spre Piatra Craiului căci soarele îşi aruncă ultimele raze. Aproape, în vale, grajdurile văcuţelor rămân în umbră.

Minunăţia e că vezi şi dincolo, spre răsărit. Acolo se văd Bucegii, o parte din ei. Undeva în zare se vede şi o parte din Bran, iar dincolo de el se zăreşte câmpia Transilvaniei ca un platou neted şi brăzdat de case. Aici eşti la adăpost, poţi privi departe şi eşti departe, căci din Bran până aici e cale pentru o armată de pedestraşi şi chiar şi pentru un călăreţ. Mereu îmi imaginez cum era în Evul Mediu cum erau privilegiați locuitorii acestor sate aflate la înălţime, pentru că vedeau tot şi pentru că aveau adăpost.

La Mănăstirea Bran trebuie să veniţi pentru panoramă, e cel mai bun dintre locurile uşor accesibile din care puteţi vedea Creasta Pietrei Craiului şi satele de la poalele ei.

În funcţie de anotimp, culorile se schimbă aici şi spectrul este unul foarte larg. La fel şi mireasma şi chiar şi blândeţea vântului. Am ajuns aici într-o toamnă târzie, coborând pe bicicletă dinspre Bucegi, mai exact din Şaua Strungă. Ne-a prins ploaia, o ploaie rea şi rece şi multă. Am ajuns aici, în Simon, când se liniştea. Am urcat apoi spre Mănăstirea Bran, pentru a vedea totul de sus. Puteam vedea departe şi jocul de lumini şi de nori era plăcut. Parcă te făcea să te simţi mic, dar îţi dădea putere.

Tot de aici încep multe trasee, pe vale în sus ajungi rapid în Bucegi prin şaua Strunga sau chiar la Omu pe Valea Gaura – un traseu mai greu şi interzis iarna.

Despre Mănăstirea Bran nu v-am spus prea multe. E înainte de toate un loc de veghe, care aduce pacea în toate cele 4 zări. E şi un loc de linişte unde poţi să mai ajungi din când în când. Această mănăstire este una mică, modestă, întemeiată în 2006 sub formă de schit şi transformată mai târziu în mănăstire. A fost ridicată în cinstea soldaţilor căzuţi aici, în luptă, în Primul Război Mondial. Acoperită cu șiță, zidită şi văruită într-un alb curat, se armonizează cu locul şi cu liniştea lui.

Mai multe informaţii despre acest lăcaş de cult întemeiat pe Culmea Balaban (aşa e numele acestui platou) veţi găsi în pagina oficială.

Cât despre loc, mereu e o oază, de linişte, de frumos, de vibraţie, de reîncărcare.

Articol scris de: Alexandru – Pure Romania

Fotografie – Pure Romania

 

No Comments

Post A Comment