Contact Conacul Törzburg
 

Peștera Valea Cetății, Râșnov

Peștera Valea Cetății, Râșnov

Peştera Valea Cetăţii

 

Deşi trebuie să recunosc că îmi place mai mult să merg pe crestele munţilor, am reuşit să văd câteva peşteri superbe de la noi din ţară. Majoritatea le-am văzut prin Apuseni unde solul calcaros permite formarea de caverne absolut minunate. De Peştera Valea Cetăţii nici măcar nu auzisem. Nu am citit despre ea şi nu aveam nicio informaţie atunci când ne-am hotărât să o vedem. Singurul motiv pentru care am ales să vizităm peşteră a fost că era aproape de Cetatea Râşnovului şi de Dino Parc.

Cam toate peşterile pe care le-am văzut au parcare exact la intrare, deci nu apuci să vezi prea multe în jur. Dar aici lucrurile stau diferit. Există două variante. Fie laşi maşina în parcarea mare de unde începe drumul de acces către cetate, fie la poalele muntelui unde este formată peştera. Oricare variantă ai alege-o, tot mergi pe jos de la drumul principal şi până la intrarea în peşteră.

Noi nu am avut de ales, pentru că pe drumul principal se desfăşura un maraton, şi a trebuit să lăsăm maşina în parcarea principală. Cu atât mai bine pentru că drumul ne-a oferit o plimbare mai mult decât plăcută. Având de o parte şi de alta pădure, liniştea era întreruptă doar de cântul vesel al păsărilor şi de trecerea câte unui participant la concurs. În rest, a fost exact ca atunci când mergeam pe munte cu ai mei, aer curat, linişte, o posibilitate să fii tu cu tine şi să îţi pui gândurile în ordine.

După aproximativ un kilometru de mers pe jos am ajuns la o parcare improvizată pe marginea drumului. Aici o doamnă vindea borcanele de dulceaţă şi şerbet, naturale 100%, făcute de mâinile ei muncite, din fructe culese dimineaţa pe răcoare când încă mai au pe ele picături de rouă. Ea n-a spus că drumul spre peşteră se continuă prin pădure. Într-adevăr, accesul la Peştera Valea Cetăţii se face prin pădure, mergând cam 20 de minute de la drumul principal. Pentru cei care nu sunt obişnuiţi măcar cu ceva mişcare de bază, drumul ar putea părea o corvoadă, deoarece de la drumul principal şi până la peştera tot urci prin pădure pe o potecă relativ amenajată. Pentru mine a fost raiul pe pământ. Mi-a adus aminte de traseele pe care le făceam, copil fiind. Aici nu îţi auzi decât propria respiraţie. Atât de concentrat eşti ca să nu calci greşit, iar liniştea pădurii este atât de profundă, încât nu te auzi decât pe tine.

Odată ajunşi la intrarea în Peştera Valea Cetăţii, cu respiraţia mai mult întretăiată decât ne aşteptam (urcuşul a fost un pic mai dificil decât mi-am imaginat, probabil că lipsa de mişcare şi-a spus cuvântul), ne-a întâmpinat o răcoare plăcută. Era undeva prin iunie şi destul de cald afară, vara în toată regulă cu temperaturi de peste 30 de grade la orele prânzului, când am ajuns noi la peşteră. Aici alţi turişti aşteptau cuminţi să iasă grupul din peşteră. Turul nu durează mult, Peştera Valea Cetăţii fiind una relativ mică. Câţiva dintre cei care îşi aşteptau rândul au renunţat la a mai vizita peştera atunci când şi-au dat seama cam cât de frig este înăuntru şi cam cât de neadecvat sunt îmbrăcaţi. Mi-am adus aminte de o întâmplare haioasă de la Peştera Meziad unde un turist a renunţat să mai intre după ce a văzut că înăuntru este întuneric şi nu avem decât nişte lumini slabe de la 5 lămpi cu carbid, dar asta este o altă poveste frumoasă.

Am aflat că Peştera Valea Cetăţii este una mică, mult mai mică decât cele pe care le văzusem deja. Este o peşteră descoperită acum vreo 60 de ani, luminată cu leduri care sunt prietenoase ecosistemului de peşteră. Cel puţin aşa ne-a spus ghidul, un băiat tânăr care era deschis la orice întrebare. Până aici nimic nu m-a impresionat, dar când am ajuns în partea centrală a peşterii lucrurile au luat o întorsătură absolut neaşteptată. Ghidul a urcat pe un podium pentru a ne prezenta detalii despre micuţa peştera. Informaţia care mi-a atras atenţia a fost ca aici se ţin concerte de muzică clasică. Asta într-adevăr este ceva ce nu mai auzisem până atunci. Concerte într-o peşteră. Se pare că acustica oferită de sala mare a peşterii este perfectă pentru muzică. Mai mult decât atât, turiştii pot face şi tur speologic al celorlalte galerii. Dar pentru asta îţi trebuie programare, pentru că pachetul include, pe lângă ghid, şi un medic care să monitorizeze turiştii.

Dacă ai drum pe la Cetatea Râşnov, nu ezita să vizitezi şi Peştera Valea Cetăţii. O fi ea mică, dar drumul până acolo este cel puţin superb. Iar dacă aveţi ocazia să ajungeţi la peşteră atunci când sunt concerte (acestea sunt anunţate dinainte pe site-ul peşterii) cu atât mai mult merită să îţi rupi un pic din timp şi să te opreşti şi aici.

 

Articol scris de Andreea – Pure Romania

Fotografii: Stoica Adrian (FOX)

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.